Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Weekblog TeamNL: Zilver Keizer en Paulis, brons voor Scheenaard en dubbelvier

Weekblog TeamNL: Zilver Keizer en Paulis, brons voor Scheenaard en dubbelvier

Cheer!

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste resultaten en het laatste nieuws.

Deel dit artikel op social media

Zondag 12 juli

Eerste Grand Prix-medaille voor Catharina

Simeon Catharina (-100 kg) heeft zijn eerste Grand Prix-medaille veroverd in Hongarije. In de hoofdstad Boedapest won de Nederlander om brons op ippon van de Zweed Joakim Dvarby. In dezelfde klasse als Catharina strandde Jelle Snippe in de voorronden. 

Een zevende plaats is het eindresultaat voor Karen Stevenson (-78 kg). In de herkansing verloor ze binnen een minuut van Zhenzhao Ma uit China. In dezelfde klasse verloor Natascha Ausma haar eerste wedstrijd. Ze moest buigen voor Katie-Jemima Yeats-Brown uit Groot-Brittanië.

In de zwaarste herencategorie begon Jur Spijkers met een winstpartij tegen Irinel Vasile Cherlaru Grigoras uit Spanje. In de tweede ronde trof de Brabander Kokoro Kageura. In de slotfase scoorde de Japanner ippon en schakelde Spijkers daarmee uit het toernooi.

Tot 90 kilogram waren Jesper Smink en Bas van Empelen snel klaar. Smink moest in de golden score zijn meerdere erkennen in de Italiaan Nicholas Mungai. Van Empelen verloor zijn eerste partij in de extra tijd van Jamal Petgrave (GBR).

Beachduo Van Driel en Schoon wint in Alba Adriatica

Beachvolleybalsters Emi van driel en Raïsa Schoon hebben het 1*toernooi van Alba Adriatica gewonnen. Het Nederlandse koppel win in de finale van de thuisfavorieten.


Dressuuruiters derde in Falsterbo, springruiters zevende

De dressuurequipe van Team NL is in de FEI Nations Cup in Falsterbo op de derde plaats geëindigd achter de teams van gastland Zweden en de Duitsers. Het beste Nederlandse resultaat was voor Hans Peter Minderhoud met een vierde plaats in Grand Prix met zijn schimmel Zanardi. In de CDI3* won Minderhoud de Kür op Muziek met Glock’s Capar, die in Falsterbo internationaal debuteerde.

De Nederlandse springruiters van TeamNL zijn er niet in geslaagd om net als de afgelopen twee jaar de Nations Cup van Falsterbo te winnen. Het team van Rob Ehrens eindigde dit keer als zevende. In de tussenstand van de Nations Cup series staat Nederland nu op de vierde plaats richting de finale in Barcelona. De Zweedse springruiters wonnen hun thuiswedstrijd.

In het Duitse Uberherrn klonk dit weekend maar liefst vier keer het Wilhelmus voor de paradressuurruiters. Drie keer een individuele overwinning en één keer een zege met het landenteam.

Honkballers verliezen van Curaçao

De Nederlandse honkballers hebben zondag tijdens het World Port Tournament in Rotterdam ook hun derde partij verloren. Curaçao was in 'The Battle of the Kingdom' met 3-2 te sterk. 

Van Vleuten wint voor tweede maal Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft voor het tweede jaar op rij de Giro Rosa gewonnen, de vrouwenversie van de Ronde van Italië. De Nederlandse wielrenster van Mitchelton-Scott veroverde dinsdag in de vijfde etappe de leiderstrui, won een dag later nog een rit en zag haar leidende positie nooit meer in gevaar komen. De tiende en laatste etappe, een vlakke rit van San Vito al Tagliamento naar Udine, werd gewonnen door Marianne Vos. Het was de vierde ritzege voor de Brabantse van CCC-Liv.

Verstappen vijfde op Silverstone

Max Verstappen is de tiende grand prix van het Formule 1-seizoen als vijfde geëindigd. In de 37ste ronde verdrong Verstappen na een spectaculaire inhaalactie Vettel van de derde plaats. De Duitser maakte echter direct daarna een remfout, waardoor hij Verstappens bolide van achteren ramde. Het gevolg was dat beide auto's buiten de baan belandden en terrein verloren.

Mountainbikester Terpstra zevende in Les Gets, Van der Poel 16de

Mountainbikester Anne Terpstra is zondag bij de wereldbekerwedstrijd in het Franse skioord Les Gets als zevende geëindigd. De Zeeuwse had vorige week nog gestunt met winst in Andorra, waarmee ze de eerste Nederlandse is die een wereldbekerwedstrijd op de mountainbike op haar naam heeft geschreven.

Mathieu van der Poel speelde slechts een bijrol gespeeld in de achtste WB-wedstrijd voor mountainbikers. De alleskunner kwam niet verder dan de zestiende plaats.

Zilver Keizer en Paulis, brons voor Scheenaard en dubbelvier

Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben bij de laatste WB-wedstrijden van het jaar zilver veroverd. In Zevenhuizen moest het Nederlandse duo in de finale van de lichte dubbeltwee alleen zijn meerdere erkennen in Zoe McBride/Jackie Kiddle.


Lisa Scheenaard veroverde op indrukwekkende wijze brons in Zevenhuizen. De 30-jarige skiffeuse lag op de Prins Willem-Alexander Baan halverwege de race over 2000 meter nog op ruim 3 seconden van nummer drie Victoria Thornley. Op 500 meter van de finish was de Britse nog iets verder uitgelopen, maar met een fraaie eindsprint wist Scheenaard alsnog de derde plaats te bemachtigen. Het verschil met Thornley was minimaal: 8.28,02 tegen 8.28,08.

De Nederlandse dubbelvier, bestaande uit Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers, heeft bij het laatste WB-weekend van het seizoen eveneens brons behaald. Op de Willem-Alexanderbaan bij Rotterdam werd de Europees kampioen geklopt door Polen en Duitsland.

Melvin Twellaar en Stef Broenink grepen in de dubbeltwee net naast een medaille. Het duo eindigde als vierde, op 1,12 van het brons. Amos Keijser en Niki van Sprang bereikten de finale niet. Zij haalden hun gram door de B-finale te winnen.

De Holland Acht is bij de wereldbekerfinale roeien in Zevenhuizen net naast het podium beland. De ploeg van hoofdcoach Mark Emke eindigde na een sterke race in baan 6, waar relatief de meeste tegenwind voelbaar was, als vierde in een tijd van 5.54,37. Het verschil met nummer drie Nieuw-Zeeland (5.53,18) was iets meer dan een seconde. Het goud ging naar Groot-Brittannië (5.47,82) en het zilver was voor het favoriete Duitsland (5.50,88).

Goud voor pararoeiers Van der Meer en Klein

Paralympiërs Annika van der Meer en Corné de Koning hebben vandaag weer laten zien dat zij ook met elkaar ijzersterk zijn. In de PR2 Mix2 gingen ze er weer met de gouden medaille vandoor. Ook heeft de PR3 mix4+ een bronzen medaille gehaald.


De Groot en Van Koot winnen dubbelfinale Wimbledon

Rolstoeltennissters Diede de Groot en Aniek van Koot hebben het dubbelspel gewonnen op Wimbldon. De duo won met tweemaal 6-1 van Marjolein Buijs en de Italiaanse Gapocci. Gisteren stonden beide winnaar tegenover elkaar in de enkelspelfinale. Van Koot won dat duel.

Vier-zonder vijfde in Zevenhuizen

De Nederlandse vrouwen vier-zonder heeft bij de wereldbekerfinale in Zevenhuizen genoegen moeten nemen met de vijfde plek. De Europese kampioenen kwamen in de derde race in drie dagen kracht te kort om zich voorin te mengen in de strijd om de medailles. De thuisploeg finishte in een tijd van 6.59,93. Australië zegevierde in 6.48,22, gevolgd door Denemarken (6.50,53) en Roemenië (6.52,22).

Glenn Coldenhoff vierde en zevende

De Nederlander Glenn Coldenhoff is zondag in de MXGP-klasse vierde en zevende geworden in de Grote Prijs van Azië.

Van Rouwendaal tiende op 10km open water

Zwemsters Sharon van Rouwendaal en Esmee Vermeulen hebben geen medaille gewonnen tijdens hun eerste wedstrijd in het open water op de WK in Zuid-Korea. Van Rouwendaal werd op de 10 kilometer tiende, Vermeulen eindigde op de vijftiende plek.

Waterpolosters openen WK met monsterzege

De Nederlandse waterpolosters zijn sterk begonnen aan het WK in Gwangju. Zuid-Afrika werd vannacht met 33-0 verslagen.

Anne van Dam valt terug in Sylvania

Anne van Dam is in de Marathon Classic in Sylvania (Ohio), een toernooi uit de Amerikaanse vrouwentour LPGA, teruggezakt naar de gedeelde 61e plaats. De Nederlandse golfster had voor haar derde ronde 73 slagen nodig. De eerste twee rondjes legde ze af in respectievelijk 71 en 69 slagen.

Zaterdag 12 juli

Europese titel voor Kimmann en Smulders

Laura Smulders en Niek Kimmann hebben in het Letse Valmiera de Europese titels BMX veroverd. Beide BMX'ers hadden een week eerder op het NK in Erp al de Nederlandse titels gepakt.

Smulders prolongeerde haar titel die ze in 2017 in Bordeaux en vorig jaar in Glasgow in de wacht sleepte. Het is haar vierde Europese titel. In de finale klopte ze landgenote Judy Baauw en de Deense Simone Tetschen Christensen nipt. Haar zus Merel Smulders eindigde net naast het podium, ze werd vierde.

Bij de mannen was de overmacht van de Nederlandse BMX'ers in de finale groot. Kimmann kwam als eerste over de streep voor landgenoten Twan van Gendt en Dave van der Burg. Het is de eerste Europese titel voor Kimmann.

Honkballers verliezen van Verenigde Staten

Het Nederlands honkbalteam heeft bij het World Port Tournament in Rotterdam een forse nederlaag gelden tegen Verenigde Staten. De Amerikaanse honkballers wonnen met 5-0. Het Amerikaanse team kwam in de tweede inning op 1-0. In de vierde innig ging het echt mis voor het Nederlands team en wisten Nick Dibenedetto, Gianfranco Morello en CJ Epperson kort achter elkaar een punt binnen te lopen. Morello bracht in de achtste slagbeurt de 5-0 op het scorebord.

De Nederlandse honkballers konden daar in de hele wedstrijd maar twee honkslagen tegenover zetten. Die leverden echter geen score op.

Judoka's TeamNL buiten de medailles

Op de tweede dag van de Grand Prix in Boedapest zijn de Nederlandse judoka's in de voorronden uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Frank de Wit (-81 kg) begon, nadat hij de eerste ronde was vrijgeloot, tegen Denis Kalinin. Met waza-ari was hij te sterk voor de Rus. In de derde ronde moest de Nederlander buigen voor Attila Ungvari. De judoka uit Hongarije scoorde waza-ari en dat was voldoende voor winst. In dezelfde categorie had Jim Heijman ook de eerste ronde een bye. In de tweede ronde was Heijman na veertig seconden Arso Milic uit Montenegro de baas. Tegen Joao Maceco ging het vervolgens mis. De Braziliaan scoorde vroegtijdig ippon.

Ook Hilde Jager kwam vandaag in actie. Tot 70 kilogram won de Nederlandse haar eerste wedstrijd op straffen van Onix Cortes Aldama uit Cuba. Daarna trof ze de als vierde geplaatste Kelita Zupancic. De Canadese won de wedstrijd in de golden score met waza-ari.

In de categorie onder 63 kilogram betraden Geke van den Berg en Larissa van Krevel de tatami. Van den Berg stond haar eerste partij tegenover Cristina Cabana Perez uit Spanje, die met waza-ari te sterk bleek. Van Krevel debuteerde in de IJF World Tour tegen Karolina Talach uit Polen, maar ging binnen een halve minuut op ippon onderuit.

Brouwer en Meeuwsen verliezen de finale in Gstaad

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er niet in geslaagd de titel te grijpen op het prestigieuze beachvolleybaltoernooi van Gstaad. De winnaars van olympisch brons bij de Spelen van Rio 2016 moesten in de finale van het majortoernooi uit de World Tour buigen voor de als eerste geplaatste Noren Anders Mol en Christian Sørum: 21-17 21-15.

Het zilver van zaterdag is nog altijd de beste jaarprestatie voor Brouwer en Meeuwsen. In Gstaad had het duo de finale nog niet eerder gehaald. In 2015 pakten de beachvolleyballers op het Zwitserse zand brons.

Van Koot verslaat De Groot in finale Wimbledon

Aniek van Koot heeft toch wel verrassend de prestigieuze titel op Wimbledon gewonnen bij de rolstoeltennissters. In een Nederlands onderonsje was ze zaterdag beter dan de nummer 1 van de wereld, Diede de Groot: 6-4, 4-6 en 7-5.

De spannende finale golfde op en neer en beide speelsters waren erg aan elkaar gewaagd. Van Koot (links op de foto) kon een 1e matchpoint in de 3e set niet afmaken, wellicht door de zenuwen. Nadat De Groot (rechts) terugbrak, maakte Van Koot het wel af in de volgende game.

Het was al weer even geleden sinds De Groot een titel won in het enkelspel. In 2013 won ze op het hardcourt van zowel de Australian Open als de US Open. Zondag kan ze de dubbelfinale ook nog winnen, met als partner... Juist, Diede de Groot.

Max Verstappen vierde in kwalificatie Silverstone

Max Verstappen start zondag vanaf de tweede startrij in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. De Nederlander van Red Bull klokte in de kwalificatierace op het circuit van Silverstone de vierde tijd. Hij gaf weinig toe op de snelste coureur van het veld, Valtteri Bottas. De Fin veroverde in zijn Mercedes poleposition in een baanrecord van 1.25,093. Verstappen was 0,183 seconde langzamer.

Holland Acht en dubbelvieren in finale

De Holland Acht heeft zich bij de wereldbeker roeien in Zevenhuizen ternauwernood gekwalificeerd voor de finale. De mannenploeg van hoofdcoach Mark Emke kwam op de Willem-Alexander Baan in de herkansing als vierde over de finish, met een minieme marge van 0,08 seconde op nummer vijf Verenigde Staten. De eerste vier van de race plaatsten zich voor de eindstrijd, die zondag wordt gevaren. Met Oranje stelden ook Nieuw-Zeeland, Roemenië en Australië een finaleticket veilig.

De Nederlandse vrouwen acht kwam opnieuw veel te kort. De thuisploeg eindigde ook in de herkansing als vijfde, met deelname aan de B-finale als gevolg. Op vrijdag zette de nummer vier van de WK in 2018 ook al de vijfde tijd neer in de serie.

De vrouwen dubbelvier plaatste zich met met de derde plaats in de herkansing voor de A-finale. Ook de mannen dubbelvier slaagde daarin. De Europese kampioenen wonnen met overmacht hun race in de herkansing. Beide boten van Oranje hadden op vrijdag de tweede serietijd neergezet in de time trials en moesten derhalve een dag later op herhaling.

Van der Breggen wint negende etappe Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft de negende etappe in de Giro Rosa gewonnen. De renster van Boels-Dolmans haalde landgenote Annemiek van Vleuten vlak voor de eindstreep in Montasio bij en zegevierde in de sprint bergop. In de etappe, die 125 kilometer lang was, werd de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman derde. Van Vleuten blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Brouwer en Meeuwsen naar finale in Gstaad

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de finale bereikt van het majortoernooi uit de World Tour in Gstaad. De winnaars van olympisch brons bij de Spelen van Rio 2016 rekenden in de halve finales af met Paolo Nicolai en Daniele Lupo: 21-17 21-15. In de groepsfase hadden Brouwer en Meeuwsen nog in twee sets moeten buigen voor de Italianen, maar ze namen zaterdag op overtuigende wijze revanche.


Vier-zonder vrouwen met winst naar WB-finale


De Nederlandse vier-zonder (vrouwen) heeft zich bij de wereldbeker roeien in Zevenhuizen met een overwinning geplaatst voor de A-finale. De Europese kampioenen zegevierden op de Willem-Alexander Baan in de herkansing. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester waren in de race over 2000 meter bijna 3 seconden sneller dan het Canadese team, dat zich als nummer twee eveneens voor de eindstrijd op zondag kwalificeerde.

Het Nederlandse kwartet moest op vrijdag in de 'time trials' Australië nog voorrang verlenen. Dat was voor het viertal van Oranje de eerste nederlaag in dit seizoen.

In de halve eindstrijd van de mannen dubbeltwee kwalificeerden Stef Broenink en Melvin Twellaar zich met een zege voor de A-finale. Amos Keijser en Niki van Sprang wisten zich in deze klasse niet te plaatsen voor de eindstrijd. Zij eindigden als vierde en roeien zondag in de B-finale.

In de lichte skiff (niet-olympisch) eindigde Martine Veldhuis als vijfde in haar halve finale. Ze komt later op zaterdag in de B-finale uit.

Smits 21ste op 5km open water

Zwemmer Pepijn Smits heeft zijn eerste wedstrijd op de WK in het open water afgesloten op de 21e plaats. De 22-jarige Brabander hield op de 5 kilometer lang voorin stand, maar Smits kon niet meedoen in de strijd om de medailles. De Hongaar Kristóf Rasovszky veroverde voor de kust van de Zuid-Koreaanse stad Yeosu de wereldtitel. Rasovszky (22) pakte vorig jaar in Glasgow ook al Europees goud op de 5 kilometer.

Anne van Dam overleeft de cut in Sylvania

Anne van Dam doet nog volop mee in de Marathon Classic in Sylvania, Ohio. Ze bezet na twee ronden de gedeelde 38ste plaats en verzekerde zich zo van deelname in het weekeinde. Daarmee overleefde Van Dam, de zogeheten 'cut’, de schifting van het toernooi uit de Amerikaanse vrouwentour LPGA. 

Grunberg en Vos toegevoegd aan WK-trajectselectie

Bondscoach Bram van Bokhoven heeft turners Jermain Grunberg en Lars Vos toegevoegd aan de trajectselectie voor de WK turnen in Stuttgart. Grunberg, die dagelijks traint bij Flik-Flak Den Bosch, maakt dit jaar zijn debuut bij de senioren. Hij greep bij de Nederlandse kampioenschappen in juni het brons in de meerkamp. Vos deed in mei 2019 voor de ervaring in het seniorencircuit al mee aan de World Cup in het Sloveense Koper.

Eerder werden kernteamturners Michel Bletterman, Bart Deurloo, Rick Jacobs, Bram Louwije, Frank Rijken, Casimir Schmidt, Bram Verhofstad en Epke Zonderland al aangewezen voor de WK-trajectselectie.

In aanloop naar de wereldkampioenschappen zullen de Nederlandse mannen twee interlandwedstrijden turnen: op 7 september en 21 september in Heerenveen. Op 10 september, voor de tweede interlandwedstrijd, wordt het WK-team bekend gemaakt. Bepalend voor de keuze is een teamsamenstelling die leidt tot het beste teamresultaat in Stuttgart.

Er wordt bij de WK geturnd volgens het zogenaamde 5-4-3 format: vijf turners in het team, vier turners die per toestel in actie komen waarvan de beste drie scores tellen. De wereldkampioenschappen turnen vinden van 4 tot 13 oktober plaats in Stuttgart.

Vrijdag 11 juli

Honkballers starten WPT met zege op Japan

De Nederlandse honkballers zijn het World Port Tournament in Rotterdam begonnen met een nipte zege op Japan. Oranje stelde de zege in de 10e inning veilig, door 3 punten binnen te lopen: 6-5. Gilmer Lampe gaf de beslissende honkslag, waarop debutant Delano Selassa het winnende punt binnenliep. 

Hassan loopt wereldrecord op Engelse mijl

Sifan Hassan heeft bij de Diamond League in Monaco het wereldrecord op de Engelse mijl verbeterd. De Nederlandse atlete liep het 23 jaar oude record van de Russin Svetlana Masterkova uit de boeken. Ze scherpte de beste mondiale tijd op de 1609 meter aan met enkele tienden tot 4.12,33.

Schippers derde op 200m in Monaco

Dafne Schippers is bij de Diamond League in Monaco als derde gefinisht op de 200 meter. De tweevoudig wereldkampioene op deze afstand scherpte haar beste seizoenstijd aan tot 22,45 seconden. Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's won de race in 22,09, de Jamaicaanse olympisch kampioene Elaine Thompson bleef Schippers net voor met 22,44.

Van der Poel wint eerste MTB-race na vakantie

Mathieu van der Poel heeft in zijn eerste mountainbikerace na een wekenlange onderbreking meteen toegeslagen. Hij won in het Franse Les Gets de short track, de korte wedstrijd die deel uitmaakt van de wereldbeker. De Nederlands kampioen liet het aankomen op een sprint, waarin hij zijn concurrenten aftroefde. De Braziliaan Henrique Avancini eindigde als tweede en de Fransman Victor Koretzki werd derde.

Luiten redt het niet in Schots Open

Joost Luiten heeft zijn sterke opening in het Schots Open geen vervolg kunnen geven. Nederlands beste golfer was na een tweede ronde van 71 slagen zelfs uitgeschakeld. Zijn totaalscore van 4 onder par was niet voldoende om in het toptoernooi van de Europese Tour te blijven.

Vier-zonder naar herkansing in Zevenhuizen


De Nederlandse vrouwen vier-zonder heeft zich bij de wereldbeker roeien in Zevenhuizen niet meteen kunnen plaatsen voor de finale. De Europese kampioenen, die dit seizoen nog ongeslagen waren, gaven op de Willem-Alexander Baan in hun manche bijna 5 seconden toe op Australië.

Alleen de snelste ploeg plaatste zich voor de eindstrijd, die zondag wordt gevaren. Het viertal van Oranje, bestaande uit Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester, gaat de herkansing in.

Het wedstrijdprogramma van de eerste dag moest door de raceleiding diverse keren worden uitgesteld en aangepast vanwege de slechte weersomstandigheden in de Rotterdamse regio. Uiteindelijk konden de series rond 14.30 uur van start gaan, maar dan wel in de vorm van zogenoemde time trials op één baan.

Beide mannen dubbeltwee wisten zich in de halve finale te racen, daarnaast heeft Guillaume Krommenhoek zich in het skiff nummer te plaatsen. Bij de vrouwen hebben Scheenaard (W1x) en Veldhuis (LW1x) zich gelijk geplaatst voor de halve finales, en zijn Keijser en Paulis terug van weg geweest.

Zaterdag vanaf 09:20 uur een vol programma met C/D-finales, herkansingen en halve finales richting de finales op zondag 14 juli. Paralympiërs Corné de Koning en Annika van der Meer roeien morgen beide in de skiff hun A finale. Ook talentenploegen LM4x en LW4x strijden om de gouden medaille morgenmiddag.

Middelkoop strandt in halve finale dubbelspel

Tennisser Matwé Middelkoop is samen met Yang Zhaoxuan op Wimbledon uitgeschakeld in de halve finale van het gemengd dubbelspel.

Brouwer en Meeuwsen door naar halve finales Gstaad

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de halve finales bereikt op het prestigieuze toernooi in Gstaad. Het Nederlandse duo won op het vijfsterrentoernooi in Zwitserland de partij in de derde ronde van de Tsjechen Ondrej Perusic en David Schweiner in drie sets: 21-14 23-25 22-20.

Het Nederlandse duo strandde vorig jaar in Gstaad in de kwartfinales. Nu treffen ze in de halve finale de winnaars van de partij tussen de Polen Pjotr Kantor en Bastosz Losiak en de Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink spelen zaterdag hun partij in de kwartfinale tegen de Braziliaanse beachvolleybalsters Maria Antonelli en Carol. Het Nederlandse duo won vrijdag in de tweede ronde van de Russinnen Nadezda Makrogoezova en Svetlana Cholomina : 21-16 21-18.

Tsjakadoea pakt brons op grand prix

Judoka Tornike Tjakadoea heeft brons gewonnen op de Grand Prix van Boedapest.  In de Hongaarse hoofdstad versloeg de Nederlandse lichtgewicht (-60 kg) in de partij om de derde plaats de Spanjaard Francisco Garrigos op ippon. Tsjakadoea verloor alleen in de halve eindstrijd. Jeldos Smetov uit Kazachstan.

Groenewegen wint zevende etappe Tour

Dylan Groenewegen heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. In een heerlijke sprint liet hij alle topsprinters kansloos. Hiermee bewees Groenewegen helemaal terug te zijn na zijn val in de eerste etappe. Na Mike Teunissen en de gewonnen ploegentijdrit van Jumbo-Visma pakt Groenewegen de derde Nederlandse ritzege.


Nederlandse finale op Wimbledon

Een compleet Nederlandse finale op Wimbledon! Zowel Diede de Groot als Aniek van Koot wist zich in straight sets te plaatsen voor de titelstrijd van het rolstoeltoernooi.

Van Vleuten behoudt roze leiderstrui

Elizabeth Banks heeft de achtste etappe gewonnen in de Giro Rosa. De Britse wielrenster van Bigla was ontsnapt uit de kopgroep van tien. De groep had een voorsprong van meer dan een minuut op het peloton, waar rozetruidraagster Annemiek van Vleuten in zat. Zij behoudt wel de leiding in het klassement. 

Geen successen badmintonners bij Yonex US Open 2019


Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in geslaagd de volgende ronde te bereiken. De als derde geplaatste Mark Caljouw (WRL-31) verloor de eerste ronde met 17/21, 11/21 van Lin Yu Hsien (WRL-67) uit Chinese Taipei.

Jacco Arends en Ruben Jille wisten ook niet te winnen. In de eerste ronde verloren zij in drie games van Akira Koga en Taichi Saito uit Japan met 18/21, 22/20, 11/21.

Synchroonzussen net niet naar finale op WK

De synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer zijn er bij het WK in Gwangju vandaag niet in geslaagd de finale te bereiken van de technische uitvoering. Het Nationaal Duet kwam tot een puntentotaal van 83.8188 en eindigde daarmee op de dertiende plaats. De beste twaalf duo’s gingen door naar de finale.

Donderdag 11 juli

CP-voetballers onderuit tegen Rusland

Het Nederlands CP-team is op het WK in Sevilla er niet in geslaagd om in het laatste pouleduel met Rusland voor een stunt te zorgen. Oranje verloor met duidelijke cijfers; 6-0. Veel deerde het Max Raeven en zijn mannen overigens niet, na de twee gewonnen poulewedstrijden tegen Canada en Thailand was plaatsing voor de kwartfinales al een feit.

Scholtmeijer maakt selectie bekend voor WK korfbal

Bondscoach Wim Scholtmeijer heeft bekendgemaakt met welke selectie TeamNL Korfbal eind juli afreist naar het WK in Zuid-Afrika (1-10 augustus). Aan deze mondiale titelstrijd doen voor het eerst twintig landen mee (de Internationale Korfbal Federatie telt 69 aangesloten landen) en TeamNL Korfbal gaat op voor z’n tiende wereldtitel.

De selectie telt negen WK-debutanten: Jessica Lokhorst (Fortuna/Delta Logistiek), Esther Cordus (KZ/Thermo4U), Marloes Frieswijk (Blauw-Wit (A)), Marjolijn Schenk (KZ/Thermo4U), Fleur Hoek (Fortuna/Delta Logistiek), Olav van Wijngaarden (PKC/SWKGroep), Jordi Pasma (KZ/Thermo4U), Harjan Visscher (DOS'46) en Daan Preuninger (Fortuna/Delta Logistiek).

Barbara Brouwer (TOP/SolarCompleet), Erwin Zwart (LDODK/Rinsma Modeplein) en Nick Pikaar (TOP/SolarCompleet) spelen hun tweede WK. Voor Marjolijn Kroon (LDODK/Rinsma Modeplein), Celeste Split (TOP/SolarCompleet), Mick Snel (TOP/SolarCompleet) en Laurens Leeuwenhoek (PKC/SWKGroep) is het hun derde strijd om de wereldtitel.


Alleen winst voor Keizer en Meppelink in Gstaad

Op de Gstaad Major hebben vandaag alleen Sanne Keizer en Madelein Meppelink hun eerste poulewedstrijd weten te winnen. Het duo begon met een poulewedstrijd tegen het Finse duo Lahti/Parkkinen en won met 21-19 en 21-17. Vrijdag gaan Keizer en Meppelink strijden om de poulewinst, ze staan dan tegenover het Canadese duo Bansley/Brandie.

Op het prestigieuze 5-sterrentoernooi van de FIVB Word Tour in Zwitserland verloren Joy Stubbe en Madelein Meppelink hun openingswedstrijd met 0-2 (11-21 en 16-21) van het Spaanse team Liliana/Elsa. Morgen moeten de Nederlandse dames alles geven om in het toernooi te blijven, ze moeten winnen van het Poolse duo Wojtasik/Kociolek.

Ook Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wisten niet te winnen. Ze begonnen met een poulewedstrijd tegen het Italiaanse topteam Nicolai/Lupo. Dat leverde een nederlaag op voor de TeamNL-heren. De Italianen bleken scherper en wonnen met 21-16 en 29. 

Kruijswijk verliest halve minuut op concurrenten

Steven Kruijswijk kon niet mee met de favorieten toen Julian Alaphilippe er een flinke klap op gaf in de slotkilometer op La Planche des Belles Filles. Hij eindigde daardoor een halve minuut achter de favorieten, onder wie Geraint Thomas, Nairo Quintana, Mikel Landa en Egan Bernal.

Na afloop was Kruijswijk reëel. "Ik kon niet mee op het steile gedeelte, toen Alaphilippe er een knal op gaf", sprak hij voor de camera van de NOS. "Het was vanaf dat moment vooral schade beperkten. Maar ik doe hier niet dramatisch over. Dit gebeurde vorig jaar in de eerste week ook."

Nederlands succes in mixed dubbel

Matwé Middelkoop heeft samen met Zhaoxuan Yang de halve bereikt in het gemengddubbel op Wimbledon. De Nederlands/Chinese combinatie verslaat het als eerste geplaatste duo Soares/Melichar in straight sets: 6-4 6-3. Ook is er een halve finale voor Wesley Koolhof en Kveta Peschke. Het als vijfde geplaatste mixkoppel was veel sterker dan Artem Sitak en Laura Siegemund: 6-1 6-2.

De Groot wint Nederlandse kwartfinale op Wimbledon

De Nederlandse kwartfinale van het rolstoeltoernooi op Wimbledon tussen Diede de Groot en Marjolein Buis is gewonnen door De Groot. De nummer één van de wereld won met 7-6 (3) 4-6 6-1.

Vos pakt derde ritzege in Giro

Marianne Vos (CCC-Liv) heeft de zevende etappe van de Giro Rosa gewonnen. Het was een rit over 128 kilometer met een lastige aankomst in San Giorgio di Perlena. Vos, die eerder al de tweede en de derde etappe had gewonnen, hield in de sprint van een kleine groep haar landgenote Anna van der Breggen en de Italiaanse Elisa Longo Borghini achter zich.

Annemiek van Vleuten, die als vierde de finish passeerde, behield de roze leiderstrui. De Ronde van Italië voor vrouwen eindigt zondag in Udine.

Luiten opent sterk in Schotland

Joost Luiten is goed begonnen aan het Schots Open, een van de toptoernooien uit de Europese Tour. Nederlands beste golfer noteerde in de eerste ronde op de banen van The Renaissance Club in North Berwick 67 slagen, 3 onder par. Hij schreef 5 birdies en zelfs een eagle (2 onder par) op zijn kaart, maar ook 3 bogeys. “Die zaten me niet lekker. Ik had een paar keer pech met een slechte ligging, maar het had dus nog wel iets beter gekund”, meldde hij op zijn website. Luiten staat met zijn score op de gedeelde achttiende plaats. 

Verhoeven en Hari tegen elkaar in de ring

De kickboksers Rico Verhoeven en Badr Hari nemen het op 21 december in de Gelredome opnieuw tegen elkaar op. Beide kickboksers troffen elkaar eerder in 2016. Ton won Verhoeven, nadat Hari wegens een armblessure moest opgeven. De rematch in Arnhem gaat over vijf rondes. Het is nog niet bekend of dan ook de wereldtitel van Verhoeven bij de zwaargewichten op het spel staat.

Woensdag 10 juli

Waterpoloërs spelen OKT in Rotterdam

De Nederlandse waterpoloërs spelen hun olympisch kwalificatietoernooi in eigen land. De internationale zwembond heeft het OKT, dat in maart 2020 wordt gespeeld, aan Rotterdam toegewezen. Nederland,dat op het OKT van 2016 maar net naast olympische deelname greep, strijdt volgend jaar met elf andere landen om drie of vier olympische tickets.


Badmintonner Caljouw verliest in eerste ronde

Badmintonner Caljouw heeft in de eerste ronde van de US Open verloren. De als derde geplaatste Nederlander moest in Fullerton in twee sets buigen voor Hsien Lin Yu uit Taiwan: 21-17, 21-11.

Demi Schuurs uitgeschakeld op Wimbledon

Dubbelspecialiste Demi Schuurs heeft zich op Wimbledon niet voor de eerste keer weten te plaatsen voor de halve eindstrijd van een grandslamtoernooi. De 25-jarige Limburgse was samen met haar Duitse partner Anna-Lena Grönefeld niet opgewassen tegen het als tweede geplaatste Tsjechische duo Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova: 6-2 7-6 (1).

Van Vleuten verplettert concurrentie


Annemiek van Vleuten heeft ook de zesde etappe van de Giro Rosa gewonnen. Het was een individuele tijdrit over ruim 12 kilometer op een hellend parcours van Chiuro naar Teglio. Van Vleuten, de wereldkampioene tijdrijden van Mitchelton-Scott, was veruit de snelste nadat ze dinsdag al met winst in een zware bergrit de roze leiderstrui had veroverd.

Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) bleef nog het dichtst in de buurt van haar landgenote. Ze kwam binnen in een tijd van 25.24 en was daarmee 53 seconden langzamer dan de winnares, die 24.31 liet noteren. De derde plaats was voor de Italiaanse Elisa Longo Borghini op 1.48 van Van Vleuten. Lucinda Brand realiseerde de vierde tijd: de renster van Sunweb gaf 1.50 toe.

Arantxa Rus kansloos tegen Johanna Larsson in Bastad

Voor Arantxa Rus is het tennistoernooi van Bastad op een pijnlijke manier ten einde gekomen. Op het Zweedse gravel was de 28-jarige Nederlandse tennisster kansloos tegen de Zweedse Johanna Larsson. Rus won slechts één game: 6-1 6-0.

Rus, de nummer 135 van de wereld, won afgelopen zondag nog het ITF-toernooi van Den Haag. Het betekende haar zeventiende titel in het ITF-circuit, het niveau onder de WTA-toernooien.

Dylan Groenewegen kopman op EK

Dylan Groenewegen start als kopman in de wegwedstrijd voor profs bij de Europese kampioenschappen wielrennen in Alkmaar. Bondscoach Koos Moerenhout heeft in zijn selectie van acht verder onder meer plaats voor Niki Terpstra, Dylan van Baarle en Mike Teunissen. "Met deze evenwichtige en sterke selectie mogen we met zelfvertrouwen aan de start komen. Voor de wegrit zal Dylan Groenewegen het speerpunt zijn", aldus Moerenhout.

Tom Leezer, Ramon Sinkeldam, Sebastian Langeveld en Elmar Reinders zijn de andere renners die geselecteerd zijn door Moerenhout. Jos van Emden zal uitkomen op de individuele tijdrit, een tweede renner voor dat onderdeel wordt nog aangewezen.

Bij de vrouwen koos bondscoach Loes Gunnewijk voor Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Chantal Blaak, Amy Pieters, Marianne Vos, Demi Vollering, Lorena Wiebes en Kirsten Wild. Brand en Van Dijk staan ook aan de start bij de individuele tijdrit. Het EK is van 7 tot en met 11 augustus.

Loting OKT softbal bekend


De loting voor het Olympisch kwalificatietoernooi voor de softbalsters, eind deze maand in Utrecht, is bekend: TeamNL speelt in Groep A tegen Spanje, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Check het volledige schema via deze link.

Dinsdag 9 juli

Koolhof en Rojer uitgeschakeld in kwartfinale Wimbledon

Wesley Koolhof heeft in de kwartfinale van het dubbelspel op Wimbledon verloren. Met zijn Nieuw-Zeelandse partner Daniell was de Gelderlander niet opgewassen tegen de Tsjechen Dodig en Polasek: 6-2, 7-6, 6-3.

Ook Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau zijn er niet in geslaagd de halve finales van Wimbledon te halen. In een slopende thriller van 5 sets kwam het koppel nét tekort tegen de Colombiaanse combinatie Juan Sebastián Cabal/Robbert Ferrah: 4-6, 6-3, 7-6 (8), 4-6, 9-11.

Groenewegen komt tekort in sprint Nancy

Dylan Groenewegen hield al op met sprinten toen de finishlijn nog niet gehaald was. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma kwam tekort in de massasprint om de etappezege in de vierde etappe van de Tour de France. Groenewegen eindigde als vijfde, achter etappewinnaar Elia Viviani.

Van Vleuten grijpt de macht in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft de vijfde etappe van de Giro Rosa gewonnen. De wielrenster van Mitchelton-Scott kwam in de zware bergrit solo over de finishstreep bij het Lago di Cancano. De nummer twee Lucinda Brand kwam binnen op een achterstand van meer dan twee minuten. Ze won de sprint van een eerste achtervolgende groep voor de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Van Vleuten, die vorig jaar de eindzege pakte in de Ronde van Italië voor vrouwen, greep ook de roze leiderstrui. 

Maandag 8 juli 

Demi Schuurs naar kwartfinales Wimbledon

Dubbelspecialiste Demi Schuurs heeft zich op Wimbledon voor de tweede keer geplaatst voor de kwartfinales van een grandslamtoernooi. De 25-jarige Limburgse won samen met de Duitse Anna-Lena Grönefeld in de derde ronde van de Russin Anna Blinkova en Wang Yafan uit China: 6-4 7-6 (7).

Teunissen raakt geel kwijt aan Alaphilippe

Mike Teunissen is na twee dagen zijn gele trui in de Tour de France kwijt. De renner van Jumbo-Visma wordt aan kop van het klassement afgelost door Julian Alaphilippe, die op  indrukwekkende wijze de derde etappe op zijn naam schreef. In het klassement heeft Alaphilippe nu een voorsprong van 20 seconden op Wout Van Aert en 25 op Steven Kruijswijk en George Bennett. Wilco Kelderman sluit de top 10 af, met een achterstand van 51 seconden op de nieuwe geletruidrager. 


Rojer en Koolhof door in dubbel, Haase exit

Een overwinning in vier sets heeft Wesley Koolhof en Marcus Daniell in de kwartfinale van Wimbledon gebracht. Het duo versloeg Santiago Gonzalez en Aisam-Ul-Haq Qureshi met 7-5 6-7(6) 6-4 6-4 in de derde ronde. Op pijnlijke wijze bereikten ook Jean-Julien Rojer en Horia Tecau de kwartfinale. In de vierde set moesten Maximo Gonzalez en Horacio Zeballos opgeven, nadat Gonzalez zijn rechter hamstring na een ongelukkige glijpartij blesseerde. Robin Haase en Frederik Nielsen zijn op Wimbledon in de derde ronde blijven steken. Het duo verloor in straight sets (6-2 6-3 7-6 (0)) van Raven Klaasen en Michael Venus.

Anne van Dam vijftiende in Wisconsin


Golfster Anne van Dam is bij de Thornberry Creek LPGA Classic in Oneida in Wisconsin op de gedeelde vijftiende plaats geëindigd. De Nederlandse had voor had slotronde 66 slagen nodig en kwam daarmee uit op een totaal van 268. De 23-jarige Van Dam noteerde tijdens haar laatste ronde vier birdies en geen bogey.

Beachhandbalsters pakken brons op EK

De Nederlandse beachhandbalsters zijn zondag derde geworden op het Europees kampioenschap in Polen. In de wedstrijd om de bronzen medaille werd Kroatië met 2-0 verslagen. Dit is de eerste medaille in de geschiedenis voor de Nederlandse beachhandbalsters. Dankzij deze prestatie heeft het team zich ook voor het eerst gekwalificeerd voor het WK beachhandbal 2020 in Italië.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!