Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Weekblog TeamNL: Emmelie Scholtens wint wereldbeker dressuur in Mechelen

Weekblog TeamNL: Emmelie Scholtens wint wereldbeker dressuur in Mechelen

Cheer!

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws.

Deel dit artikel op social media

Zondag 29 december

Worst en Van der Poel winnen in Diegem

Mathieu van der Poel heeft voor de zesde keer op rij de veldrit in Diegem gewonnen. De regerend wereldkampioen veldrijden was ook in zijn zestiende cross van dit seizoen de beste. De Belg Eli Iserbyt eindigde op 9 seconden als tweede voor zijn landgenoot Michael Vanthourenhout.

Bij de vrouwen schreef Annemarie Worst heeft de cross in Diegem op haar naam. De 24-jarige veldrijdster klopte na een spannende race haar landgenote Ceylin Carmen del Alvarado in de sprint. Europees kampioene Yara Kastelijn finishte op enkele seconden als derde.

Emmelie Scholtens wint wereldbeker dressuur in Mechelen

Dressuuramazone Emmelie Scholtens heeft de wereldbekerwedstrijd in Mechelen gewonnen. De 34-jarige Zuid-Hollandse was met haar 11-jarige hengst Desperado NOP een klasse apart in de Nekkerhal in België. Het duo van TeamNL won de kür op muziek met een score van 85,075 procent, een persoonlijk record voor Emmelie.

Overzicht geplaatste schaatsers voor EK's en WK's

Veel van onze schaatsers weten na de NK afstanden in Heerenveen waar ze voor de tweede seizoenshelft aan toe zijn. De situatie rond Kjeld Nuis is nog onduidelijk. De tweevoudig olympisch kampioen moest zich voor de driedaagse in Thialf afmelden wegens een zware griepaanval. De selectiecommissie langebaan moet nu beslissen of hij in aanmerking komt voor een of meerdere aanwijsplekken bij de komende titeltoernooien.

Geplaatst voor EK afstanden in Heerenveen (10-12 januari): vrouwen: Jutta Leerdam (500 en 1000 m), Melissa Wijfje (1500 m), Esmee Visser (3000 m), Irene Schouten (3000 m), Carlijn Achtereekte (3000 m), Ireen Wüst (1000 m en 1500 m), Letitia de Jong (500 m en 1000 m), Joy Beune (1500 m) en Femke Kok (500 m); mannen (onder voorbehoud, selectiecommissie langebaan beslist nog over aanwijsplek voor Nuis): Patrick Roest (1500 m, 5000 m), Thomas Krol (1000 m en 1500 m), Sven Kramer (5000 m), Koen Verweij (1500 m), Dai Dai Ntab (500 m en 1000 m), Jorrit Bergsma (5000 m), Jan Smeekens (500 m) en Kai Verbij (500 en 1000 m). Bondscoach Jan Coopmans kiest de deelnemers aan de teamsprint, de ploegachtervolging en de massastart.

Geplaatst voor WK afstanden in Salt Lake City (13-16 februari), onder voorbehoud zaak-Nuis: 500 m: Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Femke Kok, Dai Dai Ntab, Jan Smeekens, Kai Verbij; 1000 m: Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Ireen Wüst, Thomas Krol, Kai Verbij, Dai Dai Ntab; 1500 m: Melissa Wijfje, Ireen Wüst, Joy Beune, Thomas Krol, Patrick Roest, Koen Verweij; 3000 m: Esmee Visser, Irene Schouten, Carlijn Achtereekte; 5000 m: Esmee Visser, Irene Schouten, Ptrick Roest, Sven Kramer, Jorrit Bergsma; 10.000 meter: Jorrit Bergsma, Patrick Roest. Bondscoach Coopmans kiest de deelnemers aan de teamsprint, de ploegachtervolging en massastart.

Geplaatst voor WK allround in Hamar (28 februari - 1 maart): Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Patrick Roest, Sven Kramer. De laatste twee tickets gaan naar de winnaars van de NK allround in Heerenveen (25-26 januari).

Geplaatst voor WK sprint in Hamar (28 februari - 1 maart): Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Kai Verbij, Dai Dai Ntab. De resterende twee tickets gaan naar de winnaars van de NK sprint (25-26 januari in Heerenveen).

Handballers verslaan Algerije

Onze handballers hebben het vierlandentoernooi in Boekarest afgesloten met een overwinning op Algerije. De mannen van bondscoach Erlingur Richardsson versloegen de Algerijnen met 28-26 en eindigden daardoor als derde op het evenement. Oranje had zaterdag met 27-25 verloren van gastland Roemenië.

Zaterdag 28 december

Handballers niet langs Roemenië

Onze handballers hebben de eerste van een reeks oefenwedstrijden nipt verloren. In Boekarest was Roemenië met 27-25 te sterk. Het duel geldt als voorbereiding op het Europees kampioenschap, volgende maand in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk. Zondag treedt TeamNL aan tegen Algerije.

Waterpolosters winnen oefenduel

Onze waterpolosters hebben in Rotterdam nipt een oefeninterland van China gewonnen: 10-9. De periodestanden waren 3-0, 2-2, 2-6 en 3-1. Komende maandag oefent de ploeg van bondscoach Arno Havenga nogmaals tegen China, maar dan in Veenendaal.

De waterpolosters zijn in voorbereiding op het EK in Boedapest, van 12 tot en met 26 januari. Daar verdedigt Oranje de Europese titel. 

Visser, Schouten en Achtereekte naar EK en WK afstanden

Esmee Visser, Irene Schouten en Carlijn Achtereekte hebben zich verzekerd van startbewijzen voor de 3.000 meter op de WK en EK afstanden. Het drietal kwalificeerde zich op de NK in Heerenveen door het podium op die afstand te bezetten. Visser won in Thialf voor Schouten en Achtereekte. Antoinette de Jong en Ireen Wüst grepen naast de tickets voor de EK en WK afstanden, maar kwalificeerden zich wel voor het WK allround.

Thomas Krol en Patrick Roest eindigden als eerste en tweede op de 1500 meter en plaatsten zich daarmee voor de EK en WK afstanden. Koen Verweij werd derde en neemt plaats in de wachtkamer. Kjeld Nuis meldde zich wegens een griepaanval af en hoopt via een aanwijsplek nog kans te maken op het derde ticket. Sven Kramer en Patrick Roest kwalificeerden zich voor het WK allround.

Op de 500 meter zegevierde Jutta Leerdam voor Letitia de Jong en Femke Kok. Het trio mag daarmee naar het WK afstanden in Salt Lake City. 

Vrijdag 27 december

Bondscoach Piazza maakt selectie voor OKT bekend

Bondscoach Roberto Piazza van het Nederlands mannenteam heeft vandaag zijn selectie voor het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn bekendgemaakt. Jelte Maan van Maaseik keert terug in Oranje, en gaat zijn eerste interlands spelen sinds 2015. Gijs Jorna is geblesseerd en moet helaas het OKT aan zich voorbij laten gaan. Klik hier voor de hele selectie.

Wijfje, Wüst en Beune op 1.500 meter naar WK afstanden

Melissa Wijfje, Ireen Wüst en Joy Beune hebben zich op de 1.500 meter gekwalificeerd voor de WK afstanden in februari in Salt Lake City. Melissa pakte op de NK afstanden in Heerenveen goud op de schaatsmijl met een tijd van 1.55,65. Titelhoudster Ireen Wüst, tevens olympisch en wereldkampioene op deze afstand, moest op 0,04 seconde genoegen nemen met zilver. Het brons was voor Joy Beune met een tijd van 1.55,87.

Het drietal is in principe ook zeker van deelname aan de EK afstanden in januari in Heerenveen. Na de NK in Thialf zijn de eerste twee van een combiklassement (1500 en 3000 meter) eveneens geplaatst voor de WK allround eind februari in Hamar.

Bij de mannen prolongeerde Patrick Roest zijn titel op de 5000 meter. De 24-jarige schaatser van TeamNL zegevierde in een tijd van 6.09,79. Sven Kramer reed de tweede tijd: 6.10,91. Jorrit Bergsma klokte de derde tijd: 6.14,65. Ook hier verdienden de eerste drie een ticket voor de WK afstanden in Salt Lake City. Patrick en Sven zijn eveneens verzekerd van deelname aan de EK afstanden komende maand in Heerenveen. Jorrit moet als nummer drie nog even de uitkomst afwachten van de Nederlandse selectieprocedure.

Op de 500 meter kwalificeerden Dai Dai Ntab, Jan Smeekens en Kai Verbij zich voor de WK afstanden. Dai Dai zegevierde op het NK op de kortste afstand in een ijzersterke tijd: 34,37 seconden. Zesvoudig kampioen Jan Smeekens pakte zilver met 34,81. Het brons ging naar Kai Verbij (34,87). 

Van der Poel en Alverado winnen in Loenhout


Mathieu van der Poel heeft vrijdag zijn 26e overwinning van dit jaar in het veldrijden behaald. De Nederlander was de beste bij de Azencross in Loenhout. Mathieu won die wedstrijd, die deel uitmaakt van de DVV-trofee, in 2017 en 2018 ook al.

Bij de vrouwen was Ceylin del Carmen Alvarado de sterkste. De Europees kampioene bij de beloften soleerde naar de winst in Loenhout. Ceylin nam door haar machtsvertoon in de Azencross de leiding over van Annemarie Worst in de stand van de DVV Trofee, een van de drie toonaangevende prijzen in het veldrijden. 

Donderdag 26 september

​​Brand en Van der Poel winnen veldrit in Heusden-Zolder

Mathieu van der Poel heeft met overmacht de wereldbekerwedstrijd van Heusden-Zolder gewonnen. De wereldkampioen had ongeveer halverwege de koers aan één versnelling genoeg om alle overige kanshebbers op beslissende achterstand te rijden. De Belg Laurens Sweeck sprintte enkele seconden na Mathieu naar de tweede plaats, voor zijn landgenoot Quinten Hermans. Corné van Kessel kwam als zesde over de streep.

Bij de vrouwen was Lucinda Brand de sterkste. Lucinda versloeg aan de finish haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado. Door de derde plaats van Annemarie Worst was er in de Belgische wedstrijd een compleet Nederlands podium. Lucinda was zonda ook al de beste in Namen. Ook die wedstrijd maakt deel uit van de wereldbeker.

Lars van der Haar heeft aan de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder een kuitblessure overgehouden. De 28-jarige Nederlander kwam halverwege de koers ten val. Van der Haar wist als negende de finish te halen, maar medisch onderzoek bracht daarna schade aan een kuitspier aan het licht.

Dinsdag 24 september

Volleybalsters in Nations League thuis tegen Belgen, Russen en Duitsers

Onze volleybalsters ontvangen volgend jaar mei in de Nations League België, Duitsland en Rusland. Alle drie de ontmoetingen worden gespeeld in Apeldoorn.

Op 19 mei is België de tegenstander, een dag later treft Oranje Duitsland en op 21 mei - Hemelvaartsdag - wacht een krachtmeting met Rusland.

De zestien deelnemende landen aan de Nations League spelen ieder vijftien poulewedstrijden, verdeeld over vijf driedaagse toernooien. In de Final Six wordt vervolgens gestreden om de medailles.

Begin januari spelen de volleybalsters ook in Apeldoorn, dan staat het olympisch kwalificatietoernooi op het menu.

Maandag 23 december

De Knegt maakt selectie voor wereldbeker Heusden-Zolder bekend

Bondscoach Gerben de Knegt heeft vandaag de selectie veldrijden bekendgemaakt voor de wereldbeker in Heusden-Zolder, België. Deze vindt plaats op donderdag 26 december. Bij de mannen komen Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Joris Nieuwenhuis, David van der Poel, Stan Godrie, Maik van der Heijden en Sieben Wouters in actie.

Bij de vrouwen zien we Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Marianne Vos, Inge van der Heijden, Maud Kaptheijns, Manon Bakker, Shirin van Anrooij, Geerte Hoeke en Puck Pieterse.Lees hier het weekblog van TeamNL van week 51.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!